PANSOTTI S ORASIMA (Predjelo)

Specijalitet Talijanske kuhinje

Sastojci:

350 g brašna
muškatni oraščić
300 g oraha
češanj bijelog luka
2 kriške domaćeg kruha (bez kore)
Sirela ribani parmezan
3 – 4 žlice jogurta
maslinovo ulje

Za nadjev:
150 g skute
3 – 4 vezice blitve
3 – 4 vezice špinata
režanj kupusa
vezica divljeg radića
lišće raštike
1 jaje i 1 žumanjak
peršin

Upute za pripremanje:

Umijesite tijesto od brašna, s čašom mlačne vode, malo soli i muškatnog oraščića. Pustite ga da odstoji pola sata. Namočite u vodu sredinu kruha. Očišćene orahe uronite u vrelu vodu i ogulite im kožicu.
Očišćeno i oprano povrće za nadjev ocijedite i ponovno stavite u hladnu vodu, a neocijeđeno u posudu. Poklopite i kuhajte 20 minuta s malo soli. Izmiksajte dobro ocijeđeno povrće, skutu, jaje, malo soli, 60 g parmezana i žlicu ulja. Premjestite nadjev u zdjelu i pustite ga da odstoji pola sata.
Lagano izmiksajte ocijeđeni kruh s orasima, češanj bijelog luka, malo soli i jogurt. Premjestite umak u zdjelicu i povežite s nepunom čašom ulja. Pustite da odstoji pola sata.
Izvaljajte dva komada (ne pretanka) tijesta. Po jednom izvaljanom tijestu posložite grudice nadjeva u razmaku od 7 - 8 cm. Poklopite drugim izvaljanim komadom tijesta pa pritiskom između brdašaca (grudica) spojite oba komada tijesta koji na tim spojevima moraju dobro prijanjati.
Oblikom za pansotte (ili nazubljenim kotačićem) izrežite duguljastu tjesteninu promjera 5 cm. Pobrašnite pansotte i skuhajte ih u osoljenoj vodi, a kad isplivaju na površinu procijedite i začinite umakom od oraha i ribanim parmezanom.