AGNOLOTTI U UMAKU (Glavno jelo)

Specijalitet Talijanske kuhinje

Sastojci:

300 g brašna
3 jaja
maslinovo ulje

Za nadjev:
300 g junetine
60 g mesnate slanine
3 nareznice salame
Sirela ribani parmezan
crveni luk
1 jaje
muškatni oraščić
bijelo suho vino
60 g maslaca

Upute za pripremanje:

Agnolotti su pijemontski specijalitet. U nadjevu se nalaze različite vrste mesa i salama.
Nasjeckajte crveni luk i zažutite na polovici rastopljenog maslaca. Dodajte meso, posolite, popaprite i pirjajte polako, podlijte vinom, poklopite i kuhajte meso na tihoj vatri 2 sata, podlijevajući po potrebi vinom.
Rastopite preostali maslac i lagano popržite narezanu slaninu i salamu. Dobro izmiksanom mesu, slanini i salami dodajte jaje, malo muškatnog oraščića, parmezana pa sve polako izmiksajte dok ne dobijete čvrstu smjesu. Dodajte 2 žlice ulja u osnovni recept za tijesto.
Tanko izvaljajte tijesto na manje listove i izrežite ih nazubljenim kotačićem na pravokutnike od 4 do 8 cm. Na tijesto stavite po dvije grudice nadjeva veličine lješnjaka i preklopite, dobro spojite rubove i prerežite popola nazubljenim kotačićem. Ponavljate postupak sve dok imate namirnica (tijesta i nadjeva). Pažljivo složite agnolotte i skuhajte ih u puno osoljene vode te začinite s ukusnim mesnim umakom.
Za umak je potrebno: 250 g mljevenog junećeg mišića, jedna mrkva, jedan crveni luk, pola čaše crvenoga vina, pelati ili pasirana rajčica, 200 g, i dobro maslinovo ulje.
1 Očišćeno povrće narežite i pirjajte na 3-4 žlice ulja. Dodajte meso i popržite ga dok ne dobijete lijepu smeđu boju.
2. Podlijte vinom i pustite da ispari na laganoj vatri. Posolite i popaprite po vašem ukusu prije nego dodate rajčicu. Meso će se, na taj način, začiniti vlastitim sokovima koje je izvukla sol.
3.Dodajte zgnječene pelate (ili pasirane rajčice koje se brže skuhaju), pomiješajte i pirjajte na tihoj vatri. Smanjite vatru i poklopite.
4.Kuhajte otprilike sat vremena, pazeći da umak ne zagori (a da se to ne dogodi podlijevajte jelo juhom). Otklopite i pustite da se umak zgusne. Umak ne smije biti prerijedak