ŠARAN NA ILOČKI NAČIN (Glavno jelo)

Specijalitet Slavonske kuhinje

Sastojci:

Za 4 osobe:
1,2 kg šarana
10 dag luka
vezica peršina
2,5 dl ulja
30 dag paprike
30 dag rajčice
1 dl bijelog vina
sol i papar

Upute za pripremanje:

Šarana očistiti, preliti vrelom vodom i posušiti. Luk sitno nasjeckati i popržiti na zagrijanom ulju. Dodati sitno sjeckani peršin, papriku narezanu na režnjeve te oguljenu i narezanu rajčicu. Posoliti i popapriti. Kad povrće omekša i umak se zgusne, smjesom nadjenuti šarana i otvor zatvoriti čačkalicama. Pouljiti vatrostalnu posudu, položiti šarana i preliti ga preostalim umakom. Šarana peći u pećnici na umjerenoj vatri, povremeno podlijevajući bijelim vinom i toplom vodom. Poslužiti uz pečeni krumpir.