PERKELT OD SOMA (Glavno jelo)

Specijalitet Slavonske kuhinje

Sastojci:

za 10 osoba
2,5 kg filetiranog mesa od soma
1kg luka
10 g češnjaka
150 g mljevene paprike (ljute i slatke)
2-3 svježa
ljuta feferona
300 g slanine
1 dl ulja
1 dl bijelog vina
1 kg domaće tjestenine
500 g svježeg sira
100 g maslaca
300 g vrhnja za kuhanje
50 g soli

Upute za pripremanje:

Očišćenu ribu narežemo na odreske. Luk sitno nasjeckamo, a slaninu narežemo na kockice. Na ugrijanom ulju popečemo slaninu i stavimo je na topli tanjur. Na istu masnoću dodamo luk i kratko ga propečemo. Posudu maknemo s vatre, dodamo crvenu mljevenu papriku i zalijemo ribljim temeljcem. Vratimo je na vatru i kratko pirjamo da luk još malo omekša. Po luku rasporedimo ribu, zalijemo temeljcem da riba samo ogrezne i kuhamo na laganoj vatri 25-30 minuta. Za prilog skuhamo tjesteninu u posoljenoj vodi i ocijedimo. U široj tavi otopimo maslac pa dodamo vrhnje za kuhanje, a zatim i tjesteninu. U vruću tjesteninu umiješamo svježi sir i pospemo je kockicama prepržene slanine.