NAPITAK OD KUPINA I JABUKA (Napici)

Specijalitet Slavonske kuhinje

Sastojci:

1,8 kg kupina
600 ml jabučnog soka
šećer
sok 2 limuna

Upute za pripremanje:

Kupine i jabučni sok stavite u veliku posudu. Zakuhajte, smanjite vatru pa kuhajte na laganoj vatri 20 minuta ili dok voće ne omekša. Izmiksajte voće. Dobro procijedite dobivenu kašu kroz gazu u staklenu ili plastičnu posudu.
Izmjerite sok. Na svakih 600 ml soka, dodajte 225 g šećera. Ulijte sok natrag u posudu, dodajte šećer i miješajte na tihoj vatri dok se šećer ne rastopi. Umiješajte limunov sok. Zakuhajte smjesu pa kuhajte na laganoj vatri 5 minuta. Stavite hladiti 5 minuta.
Ulijte u sterilizirane boce 3 mm do vrha. Dobro zatvorite boce i čuvajte ih u hladnjaku.
Dobije se oko jedna litra napitka.