DŽEM OD MALINA (Desert)

Specijalitet Slavonske kuhinje

Sastojci:

2,75 kg malina
sok 1 limuna
2,75 kg zagrijanog šećera

Upute za pripremanje:

Maline i limunov sok stavite u posudu za ukuhavanje. Kuhajte na srednje jakoj vatri i miješajte dok voće ne pusti sok. Zakuhajte smjesu, pa smanjite vatru i kuhajte na slaboj vatri uz povremeno miješanje 15-20 minuta. Smjesi dodajte
zagrijani šećer i miješajte kuhačom dok se šećer ne rastopi. Pojačajte vatru i bez miješanja prokuhajte smjesu 4-6 minuta odnosno dok se ne počne zgušnjavati. Uklonite posudu s vatre i kušajte. Kuharski termometar trebao bi pokazivati 104°C. Ako nemate kuharski termometar, gustoću provjerite hladnim tanjurićem. Lagano opjenite džem metalnom žlicom s dugom drškom. Džem odmah ulijte u zagrijane sterilizirane staklenke 3 mm do vrha. Dobro zatvorite boce i zalijepite naljepnicu. 
Dobije se oko 4,5 kg džema.
Zagrijavanje šećera U ovim se receptima za drhtalice količina šećera računa prema količini ocijeđenog soka koje se dobije kad se voće skuha. Stoga je teško točno odrediti količinu šećera na popisu sastojaka, pa se dobro opskrbite šećerom prije početka posla. Kad vagnete šećer, možete ga zagrijati da se brže rastopi. Uključite pećnicu na najnižu temperaturu i stavite šećer u vatrostalnu zdjelu. Grijte šećer 15 minuta.