SAVIJAČA OD SKUTE (Desert)

Specijalitet Primorske kuhinje

Sastojci:

za 6 osoba:
600 g glatkog brašna
250 g margarina
2 žlice ulja
2 jaja
60 g šećera
žlica meda
2 dl mlijeka
na vrh noža soli
kvasac
za nadjev:
1 kg skute
200 g šećera
1 dl mlijeka
3 žumanjka

Upute za pripremanje:

Tijesto: Brašno, izmrvljeni margarin, ulje, jaja, šećer i med izmiješamo. U mlakom mlijeku razmutimo sol i kvasac. Ulijemo u udubljenje u brašnu i umijesimo glatko tijesto. Ostavimo da odstoji 60 minuta. Tijesto kratko promijesimo i razdvojimo na dva jednaka dijela. Svaki dio valjamo na debljinu 1 cm.
Nadjev: U 1 kg skute stavimo šećer, mlijeko i žumanjke, te dobro izmiješamo da dobijemo glatku smjesu.
Tijesto punimo nadjevom i pečemo u pećnici na 150°C oko 40 minuta.
Recept je predstavljen na manifestaciji "Zaboravljeni okuci naših starih" i obljavljen u istoimenoj knjizi.