SAUR (Glavno jelo)

Specijalitet Primorske kuhinje

Sastojci:

(za 6 osoba)
2 kg različite morske ribe npr.trlja, širun, arbun, menula, lignja i sl.)
3 dcl miješanog maslinovog i običnog ulja
50 dag kapule (luka)
1 velika glavica češnjaka
1 žlica pirea od rajčice
4-5 lovorova lista
vezica peršinovog lista, sol
papar u zrnu, šećer, 1 limun,
2 dl vinskog octa
2 dl vode
nekoliko grančica ružmarina

Upute za pripremanje:

Kapulu narežemo na ploške i popržimo na ulju. Dodamo nasjeckani češnjak, limun narezan na ploške, ostalo bilje, ocat, pire od rajčice i začine. Dodamo vodu i ostavimo kuhati pola sata. U međuvremenu očistimo ribu, posolimo je, uvaljamo u brašno i popržimo na ulju. Prženu ribu složimo u posudu i prelijemo gotovom marinadom. Poslužimo hladno.
Recept je predstavljen na manifestaciji "Zaboravljeni okuci naših starih" i obljavljen u istoimenoj knjizi.