SAUR (Glavno jelo)

Specijalitet Primorske kuhinje

Sastojci:

za 6 osoba:
2 kg različite morske ribe npr. trlja, širun, arbun, menula, lignja i sl.
3 dl miješanog maslinovog i običnog ulja
500 g kapule (luka)
1 velika glavica češnjaka
1 žlica pirea od rajčice
4-5 lovorova lista
vezica peršinovog lista, sol
papar u zrnu
šećer
1 limun
2 dl vinskog octa
2 dl vode
nekoliko grančica ružmarina

Upute za pripremanje:

Kapulu narežemo na ploške i popržimo na ulju. Dodamo nasjeckani češnjak, limun narezan na ploške, ostalo bilje, ocat, pire od rajčice i začine. Dodamo vodu i ostavimo kuhati pola sata. U međuvremenu očistimo ribu, posolimo je, uvaljamo u brašno i popržimo na ulju. Prženu ribu složimo u posudu i prelijemo gotovom marinadom. Poslužimo hladno.
Recept je predstavljen na manifestaciji "Zaboravljeni okuci naših starih" i obljavljen u istoimenoj knjizi.