PRIMORSKI KOLAČ S MASLINOVIM ULJEM (Desert)

Specijalitet Primorske kuhinje

Sastojci:

5 jaja
200 g smeđeg šećera
200 g kukuruznog brašna
200 g badema (130 g mljevenih, 70 g u listićima)
2 dl maslinovog ulja
2 dl tekućeg jogurta
2 naribane jabuke
2 naribane kruške
2 naribane korice limuna
2 vanilin šećera
1 prašak za pecivo
2 dl meda

Upute za pripremanje:

Razmutimo žumanjke, šećer i vanilin šećer. Dodamo maslinovo ulje, jogurt, jabuke, kruške, koricu limuna, bademe, prašak za pecivo i kukuruzno brašno.
U drugoj posudi napravimo snijeg od bjelanjaka i lagano ga umutimo u smjesu.
Smjesu izlijemo u nauljen protvan i pečemo u zagrijanoj pećnici oko 30 minuta na 180°C.
Kad je smjesa pečena, namažemo je medom i pospemo listićima badema.
Sočan voćni kolač karakterističan za jesenske dane. Spoj mora i kontinenta specifičan je po tome što sljubljuje maslinovo ulje, kukuruzno brašno i med. Maslinovo ulje je od sorte oblica i krvavica, kukuruz iz Slavonije i med s Turopoljskih livada.