GAZPACHO (Predjelo)

Specijalitet Portugalske kuhinje

Sastojci:

800 g rajčice
2 zelene paprike
1 manji krastavac
100 g luka
100 g jučerašnjeg bijelog kruha
4 režnja češnjaka
100 ml maslinova ulja
2-4 žlice vinskog octa
sol
malo svježe mljevena papra
800 ml vode
1 žlica usitnjenog sezonskog začinskog bilja
1 zelena paprika za garniranje
1 glavica luka za garniranje
1 veća rajčica za garniranje
100-150 g bijelog kruha za garniranje

Upute za pripremanje:

U 8 dl vode stavite začinsko bilje, prokuhajte i ohladite. Kruh narežite na komadiće i namočite ih s malo prokuhane juhe. Očišćenu papriku, krastavac i rajčicu narežite na kocke. Zatim povrće stavite u električnu miješalicu (mikser), dodajte namočeni kruh, češnjak, maslinovo ulje, vinski ocat i ohlađenu juhu od začinskog bilja. Sve dobro izmiksajte da dobijete homogenu smjesu. (Ako sve namirnice ne stanu u mikser odjednom, postupak ponovite 2-3 puta).
Dobiveni Gazpacho stavite u odgovarajuću zdjelu ili jušnik, začinite svježe mljevenim paprom i dosolite po želji. Pokriveno ostavite u hladnjaku da se dobro rashladi.
Za garniranje: papriku, luk i rajčicu narežite na vrlo sitne kocke i to prije samog posluživanja Gazpacha. Kruh također izrežite na kocke i po želji ga popržite na malo maslaca. Narezano povrće i kruh složite svako posebno u male zdjelice koje stavite uz zdjelu s Gazpachom.