KAŠENA JUHA (Juha)

Specijalitet Podravske kuhinje

Sastojci:

za 4-6 osoba:
150 g heljdine kaše Zlato polje
50 g suhih vrganja
1 krem juha od gljiva s maslinovim uljem Podravka
50 ml ulja
1 glavica luka
2 lista lovora Vegeta Maestro
100 ml kiselog vrhnja
sol
crni papar mljeveni Vegeta Maestro
1 žlica Vegete

Upute za pripremanje:

Sitno nasjeckamo luk i ispržimo na ulju da dobije zlatnožutu boju. Dodamo vrganje koje smo prethodno namočili u toploj vodi (ako nemamo suhe vrganje, juhu možemo pripremiti sa svježim vrganjima ili šampinjonima). Zatim dodamo lovorov list, Vegetu i papar i još malo pirjamo.


Podlijemo s 1,5 l vode, dodamo krem juhu od gljiva (koju smo razmutili u 200 ml hladne vode) i kuhamo 15 minuta. Kašu operemo i skuhamo u slanoj vodi. Potom ocijedimo, isperemo i dodamo kašu u juhu (pazimo da ne bude previše gusta). Na kraju, po potrebi posolimo i umiješamo kiselo vrhnje.