KHORESHFESENJAN SA CHELOUOM (Glavno jelo)

Specijalitet Orijentalne kuhinje

Sastojci:

Za khoreshfesenjan:
1 patka (otprilike 1.3 kg)
1 luk
200 g oraha
šećer
cimet u prahu
sok mogranja
1 mogranj
1 limun
100 g maslaca

Za Chelou:
400 g riže
4-5 krumpira
3 žumanjka
60 g maslaca
kukuruzno ulje

Upute za pripremanje:

Očistite patku, izvadite joj utrobu, odstranite glavu i noge, operite je i osušite. Natrljajte je iznutra i izvana mješavinom soli i papra, i zažutite je na polovici količine maslaca. Patku izvadite iz posude i držite na toplom.
Preostali maslac rastopite i na njemu popirjajte narezani luk. Dodajte usitnjene orahe, 1 čašu soka mogranja, 2 žlice šećera i 2 žličice cimeta.
Kada umak zavri, dodajte patku i pustite da kuha 2 sata, podlijevajući je limunovim sokom i umakom od pečenja. Na kraju, patku razrežite na 4-6 komada i složite na tanjur za posluživanje.
Umaku od pečenja odstranite masnoću i zagrijte ga, pa mu primiješajte zrna mogranja. Tako pripremljenim umakom prelijte patku i odmah poslužite, uz Chelou.
Ogulite sve krumpire i razrežite ih na kolutiće, koje ćete složiti u posudu od terakote koju ste prethodno namastili maslacem, i na kraju posoliti.
Na krumpir složite rižu, začinite je uljem i komadićima preostalog maslaca, prelijte toplom vodom i pokriveno kuhajte na slaboj vatri 20 minuta. Jelo preokrenite na tanjur za posluživanje i zajedno s Khoreshfesenjanom iznesite na stol.