BIZANTSKA KRUNA (Međujelo)

Specijalitet Orijentalne kuhinje

Sastojci:

500 g riže za rižoto
200 g graška
2 tikvice
crveni luk
ribani Parmezan
brendi
juha od povrća
100 g maslaca
maslinovo ulje

Za nadjev:
500 g repova od kozica
200 g graška
vlasac
crvena paprika
10 malih rajčica
6 nektarina

Upute za pripremanje:

Skuhajte repove kozica te ih oljuštite. U osoljenoj vodi skuhajte tikvice i narežite ih na kolutiće. Skuhajte grašak u osoljenoj vodi. Operite nektarine i otvorite 3 komada te im odstranite sjemenke. Očišćeni crveni luk sitno nasjeckajte. Pirjajte ga na 40 g maslaca i 4 žlice ulja.
Stavite rižu i pirjajte pa ulijte čašicu brendija i isparite. Dodajte kutlaču juhe i smanjite vatru te kuhajte 5 minuta, podlijevajući po potrebi s još juhe. Umiješajte polovicu graška. Nakon 5 minuta maknite tavu s peći, pospite parmezanom i promiješajte te pustite na toplom.
Nasjeckani vlasac pirjajte na 30 g maslaca s malo soli, paprom i listićima svježe majčine dušice. Ulijte 3-4 žlice juhe pa dodajte ostatak graška, kozice i sve promiješajte te kuhajte 8-10 minuta. Ugasite vatru pa dodajte 3 nektarine, prethodno narezane na komadiće i polako miješajte.
Maslacem dobro premažite oblik za kuglof i tikvicama prekrijte stijenke.
Napunite oblik rižom. Stavite u pećnicu, prethodno ugrijanu na 160 C, i pecite 15 minuta dok riža ne postane kompaktna i suha.
Ohladite na sobnu temperaturu umak s kozicama, graškom i nektarinama.
Pažljivo izvadite krunu na tanjur a središnju šupljinu napunite umakom i maštovito ukrasite. Garnirajte bogato. Upotrijebite i cijele nektarine. Ovo prekrasno jelo za domjenke kuša se na sobnoj temperaturi.