KRUMPIR S RUŽMARINOM (Glavno jelo)

Specijalitet Nizozemske kuhinje

Sastojci:

(za 4 osobe)
800 g krumpira (koji se ne raspada prilikom pečenja)
100 g dimljene slanine
20 g maslaca
3 žlice maslinovog ulja
1 glavica luka
1 režanj češnjaka
2 žlice listića ružmarina
papar

Upute za pripremanje:

Krumpir očistiti, narezati na tanke ploške, osušiti ploške kuhinjskim papirom. Slaninu narezati na vrlo tanke prutiće, ispeći dok ne izgube svu masnoću, izvaditi na kuhinjski papir i sačuvati sa strane. U preostalu masnoću od slanine dodati maslac i maslinovo ulje, dodati krumpir (ne sve odjednom) i peći u etapama. Kad je jedan dio krumpira pečen izvaditi na keramičku posudu koju treba staviti na lonac s vrućom vodom i onda dalje peći krumpir. Češnjak fino nasjeckati, dodati u tavu s masnoćom, luk nasjeckati i isto tako dodati u tavu. Peći dok luk ne požuti. Mješavinu procijediti od masnoće i dodati u krumpire i sve dobro promiješati. Popapriti i dodati ružmarin te promiješati.
Ovo jelo je odlčno uz pečenu janjetinu i svježu zelenu salatu.