SLOŽENAC OD PLODOVA MORA (Glavno jelo)

Specijalitet Mediteranske kuhinje

Sastojci:

500 g mahuna
300 g sipica i liganja
500-600 g dagnji i vongola
4 jaja
pola luka
pola rebra celera
2 češnja češnjaka
peršin
crveni ljuti feferon
20 g brašna
2 dl mlijeka
Sirela ribani Parmezan
suho bijelo vino
60 g maslaca
maslinovo ulje

Upute za pripremanje:

Mahune očistite, prokuhajte 10 minuta u slanoj vodi, ocijedite i ohladite hladnom vodom.
Usitnjeni luk i celer popirjajte na 4-5 žlica ulja i vezici peršina. Dodajte mahune, ako je potrebno podlijte s malo vode i ostavite da se nakratko popirjaju.
Pripremite bešamel od 30 g maslaca, brašna, mlijeka i malo soli.
Umućena jaja izradite s 3 žlice parmezana, dodajte mahune izrezane na komadiće i izlijte smjesu u maslacem namašteni cilindrični kalup.
Kuhajte složenac 35 minuta na pari na 180 °C.
U međuvremenu popirjajte školjke na malo ulja, češnjaka, peršina, papra i malo vina.
Otvorene školjke očistite, usitnite im meso i popirjajte petnaestak minuta na 3-4 žlice ulja, češnjaka, peršina, posolite, pospite ljutim feferonom i podlijte s malo vina.
Složite mekušce u sredinu složenca i poslužite toplo.