PAELLA «VALENCIANA» (Glavno jelo)

Specijalitet Mediteranske kuhinje

Sastojci:

za 4 osobe
1/2 mladog pileta
2 dl maslinova ulja
8 škampa
300 g školjaka
100 g sipa
100 g zelenih mahuna
100 g luka
3 do 4 češnja češnjaka
100 g rajčice
200 g riže
100 g krupnog graha
4 srca artičoka
2 paprike (zelena i crvena)
sol
papar
šafran

Upute za pripremanje:

Piletinu narežite na manje komade, sipe očistite i narežite na kocke, a školjke dobro očistite. Paprike također narežite na kocke, a luk i češnjak sitno nasjeckajte. Mahune narežite na manje komade. Na ugrijanom ulju popecite piletinu pa je izvadite na tanjur. Na istoj masnoći svijetlo popecite luk, zatim dodajte pripremljenu papriku, češnjak i narezanu oguljenu rajčicu. Malo podlijte vodom i ostavite lagano prokuhati. U tako pripremljeni umak stavite popečenu piletinu, škampe, školjka, na kocke narezanu sipu, srca artičoka, mahune, napola kuhani grah i u vodi rastopljeni šafran. Sve malo posolite i popaprite. Kad lagano prokuha, dodajte opranu rižu i pirjajte uz povremeno dolijevanje vode.