JANJEĆA KRUNA (Glavno jelo)

Specijalitet Mediteranske kuhinje

Sastojci:

za 4 osobe:
1 kg janjećih kotleta narezanih na veće komade
marinada od maslinovog ulja
ružmarina i češnjaka
1 kg krumpira
100 g špeka narezanog na kockice
kapula
ružmarin
sol
papar
maslinovo ulje

Upute za pripremanje:

Janjeće kotlete u manjim komadima (4 – 5 kotleta u komadu) kratko mariniramo. Dodamo vrlo malo soli i papra te pustimo da kratko odstoje na sobnoj temperaturi. Pečemo ih na zagrijanom roštilju ili tavi dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu koricu izvana, a nježnu ružičastu boju iznutra.
Krumpiri trebaju biti približno iste veličine. Dobro ih operemo i skuhamo u kori, u lagano posoljenoj vodi. Ogulimo koru, krumpire nazrežemo na četvrtine, kratko ih popečemo na tavi na maslinovom ulju, špeku i kapuli te pospemo sjeckanim ružmarinom. Po potrebi dodamo soli i papra.
Kotlete i krumpir poslužimo zajedno sa sokom od pečenja i malo aromatiziranog maslaca.
Ovo vizualno vrlo atraktivno jelo najbolje je u proljeće, kada je bogata ponuda mlade krčke janjetine. Najvažniji sastojak koji vam je potreban je kvalitetan komad janjećih kotleta. Birajte manje masnu, po mogućnosti otočku janjetinu, jer zbog kvalitetne ispaše, trave koja sadrži određenu količinu morske soli ima poseban okus. Potrebno joj je vrlo malo dodataka i začina, jer je već prirodno blago slana i prepoznatljive arome.