FILE BRANCINA U ŠKARTOCU (Glavno jelo)

Specijalitet Mediteranske kuhinje

Sastojci:

1 brancin od 700 g (ili slična kvalitetna bijela riba)
100 g cherry rajčica
200 g manjih tikvica
500-600 g mladog krumpira
2 mrkve
4-5 režnja češnjaka
nekoliko crnih maslina
sol
papar
maslinovo ulje
mediteransko bilje (ružmarin, lovor), peršin

Upute za pripremanje:

Ribu očistimo i filetiramo. Rajčice prepolovimo, tikvice i mrkvu narežemo na kolutiće, a krumpir na manje komade. Filete ribe i povrće začinimo maslinovim uljem, češnjakom, ružmarinom i lovorom. Dodamo sol i papar te nasjeckane masline (malo, da ne preuzmu okus ribe). Na papir za pečenje posložimo povrće, na njega položimo filet ribe i prelijemo žličicom maslinovog ulja. Pospemo ribu sjeckanim peršinom. Skupimo krajeve papira za pečenje u paketić i zavežemo ga kuhinjskim koncem. Pečemo na 180 °C oko 35 minuta.
Ribu serviramo na tanjur u škartocu, kako se ne bi izgubili nježni mirisi bilja, a jako je važno i da jelo ostane toplo. Na ovaj način možete pripremati i drugu ribu i drugo povrće, prema vlastitom ukusu. Jedino je važno da sve bude jednako termički obrađeno. Tako npr. krumpir, papriku, mrkvu režemo na manje komade, dok tikvice, rajčice i slično mekše povrće narežemo na nešto veće komade. Smatramo da uz ovo jelo sjajno paše bijelo vino Grk Bartul Zure.
Nakon mirisnog i ukusnog jela iz škartoca, za desert prepo­ručamo raskošnu slasticu millefoglie s jagodama i šumskim voćem.