BRODET S RAJČICOM (Glavno jelo)

Specijalitet Mediteranske kuhinje

Sastojci:

(za 4-6 osobe)
1 kg ribe (orada, brancin, škarpina)
500 g sitne ribe za brodet
3 protisnuta režnja češnjaka
150 g luka
1 pakiranje sjeckane rajčice (390 g)
1-2 žlice nasjeckanog peršina
lovorov list
prstohvat komorača
¼ žličice šafrana
malo narezane narančine korice
6 žlica maslinova ulja
2 žličice Vegete
sol, papar
200 ml bijelog vina

Upute za pripremanje:

Ribu očistite, operite i narežite na veće komade.
Na zagrijanom ulju popržite nasjeckani luk, dodajte češnjak, sjeckanu rajčicu, narančinu koricu, Vegetu, lovorov list, šafran, komorač i zalijte s malo vode. Kad umak zakipi, dodajte ribu i vode toliko da ribu ne prekrijete u potpunosti. Kuhajte na laganoj vatri poklopljeno oko 1 sat. Potkraj kuhanja ulijte vino, pospite peršinom, po potrebi posolite i popaprite.
Poslužite s kuhanom palentom.
Savjet: Vode dodajte toliko da brodet bude dobre gustoće.