SALATA OD PRESLICA (Predjelo)

Specijalitet Ličke kuhinje

Sastojci:

400 g preslica
4 svežnja rige
1 limun
grubo naribani Ribanac
maslinovo ulje

Upute za pripremanje:

Preslice očistite - za ovakvu vrstu pripreme, gljive obavezno moraju biti mlade i vrlo svježe - i narežite ih na tanke listiće. Rigu očistite i operite, prosušite i fino usitnite. Na svakom tanjuru oblikujte piramidicu od rige, na koju ćete postaviti listiće gljiva. Lagano posolite, začinite uljem i nekoliko kapi limuni i ostavite da počiva desetak minuta (nije potrebno stavljati tanjure u hladnjak ako sobna temperatura nije previsoka). Salatu dovršite na način da je pokrijete grubo naribanim ribancem i lagano podlijete uljem. Ovo je izvrsna i mirisna salata, koju možete poslužiti kao večeru u ljetnim mjesecima. Ovu salatu možete obogatiti i učiniti je još ukusnijom ako joj dodate mekušce (lignje, sipe, muzgavce i repove račića) koje ste prethodno prokuhali u malo slane vode, ocijedili i narezali.