JANJEĆI BUT S UMAKOM (Glavno jelo)

Specijalitet Ličke kuhinje

Sastojci:

1,5 kg janjećeg buta
100 g slanine
4 – 5 zrelih rajčica
crveni luk
papar u zrnu
vezica peršina
vezica majčine dušice
ocat

Upute za pripremanje:

Narežite očišćene rajčice, posolite but i stavite ga u veliku zdjelu.
Razrijedite u posudi 3 – 4 žlice octa u pola litre vode, dodajte 2 – 3 lovorova lista, cijeli luk, nekoliko zrna papra, vezicu peršina i nekoliko listića majčine dušice.
Zakuhajte i odmah ugasite vatru te pustite da se ohladi. Prelijte tom marinadom but i ostavite ga u hladnjaku 5 ili 6 sati, okrećući ga često. Ocijedite i osušite but te sačuvajte marinadu.
Popirjajte u većoj posudi kockice slanine na malo vode, dodajte but, pržite 15 – 20 minuta često okrećući. Procijedite marinadu, a mesu dodajte sastojke mariniranja, 6 – 7 kutlača tekućine i rajčice. Zakuhajte, poklopite i kuhajte 2 sata.
Kad je but pripremljen, stavite ga na poslužavnik koji ste prelili s filtriranim i gustim umakom (zgusnut ćete ga na jakoj vatri). Poslužite sa salatom od graha i celera.