PURICA NA LOVRANSKI NAČIN (Glavno jelo)

Specijalitet Kvarnerske kuhinje

Sastojci:

Za 4 osobe:
2,5 kg mlade purice
1 kg lovranskih maruna (kestena)
50 dag teletine
10 dag maslaca
3 dl slatkog vrhnja
1 dl prošeka
1/3 dl konjaka
1/3 dl ruma
20 dag slanine
2 dl ulja
4 žumanjka
2 lovorova lista
mažuran
sol i papar

Upute za pripremanje:

Iz purice izvaditi iznutrice, oprati ih, posušiti krpom te posoliti izvana i iznutra. Marunima (kestenima) razrezati koru i ispeći ih na jakoj vatri. Pečenim marunima oguliti koru i kožicu i 3/4 izgnječiti vilicom. Zgnječene marune izmiješati sa slatkim vrhnjem i pirjati desetak minuta na rastopljenom maslacu. Preostalu četvrtinu kestena očistiti i ohladiti. Izmiješati pirjane i pečene kestene, dodati samljevenu teletinu, umiješati žumanjke, preliti konjakom, rumom i prošekom. Posoliti i sve sastojke dobro izmiješati. Tom smjesom nadjenuti puricu, a otvor zašiti koncem. Puricu staviti u tepsiju i posipati lovorom i mažuranom. Peći je dva sata u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva C. Umaku od pečenja dodati vode, prokuhati, procijediti i poslužiti.