HOBOTNICA U UMAKU OD RAJČICE (Glavno jelo)

Specijalitet Kvarnerske kuhinje

Sastojci:

1 kg hobotnice
40 dag rajčice
1 crvena papričica
1 vezica sjeckanog peršina
ocat
ulje
sol

Upute za pripremanje:

Skinuti s hobotnice kožicu sve do vrhova krakova i očistiti utrobu. Dobro oprati. Staviti da provri dosta posoljena i octom zakiseljena voda, ubaciti hobotnicu i izvaditi nakon nekoliko minuta. Staviti hobotnicu u posudu od pečene gline, dodati papričicu i sjeckani peršin, zgnječene oguljene rajčice, oko pola čaše ulja i malo soli. Prekriti posudu s dva lista čvrstog papira za uvijanje. Staviti preko njih poklopac i povezati oko posude tankim konopom. Staviti posudu na umjerenu vatru i kuhati hobotnicu cijeli sat. Papir se stavlja zato da onemogući isparavanje tekućine. Kad je hobotnica gotova, ostaviti je da malo odstoji u umaku, u istoj posudi, a zatim je poslužiti.