VALPOVAČKE TOPLICE (Glavno jelo)

Specijalitet Kreativne kuhinje

Sastojci:

1 kg junećeg mesa (8 odrezaka)
20 g svinjske masti
4 dl suncokretovog ulja
70 g crvenog luka
35 g češnjaka
5 dl domaćeg soka od rajčice
5 ml octa
4 lovorova lista
30 g Vegete
sol
50 g senfa
bijelog mljevenog papar
150 g blagog ajvara
80 g umaka od blagog hrena
usitnjen peršin
usitnjen bosiljak
usitnjena majčina dušica
ružmarin

Upute za pripremanje:

Svježe komade junetine narežemo na pravilne odreske debljine oko 1 cm, težine oko 120 g.
U većoj tavi na svinjskom masti polovično zapečemo jednu stranu odreska dok meso ne dobije tamnu boju, pazeći pritom da se meso ne ispeče do kraja. Prethodno u širokoj i plitkoj posudi na ulju suncokreta pržimo sitno nasjeckani crveni luk dok ne dobije zlatno žutu boju. Juneće odreske stavimo na prženi luk i na tihoj vatri svako malo promiješamo, pazeći da ne zagore. Dodamo nekoliko dl crnoga vina.
Nakon 15-ak minuta dodamo sitno isjeckani češnjak, usitnjen ružmarin, lovorov list, Vegetu, senf, bijeli mljeveni papar, ajvar, umak od hrena, usitnjen peršin, usitnjen bosiljak, usitnjenu majčinu dušicu, domaći sok od rajčice te po želji malo octa. Prema potrebi, dolijemo malo vode, onoliko koliko je potrebno za potopiti ukupnu masu. Miješamo i dalje na laganoj vatri 20-ak minuta kako bi meso ispustilo svoje sokove. Dodamo u malo vode razmućenu crvenu mljevenu papriku bez grudica i sitno mljevene ljute feferone. Kad sve dobro prokuha, dodamo soli prema ukusu i potrebi. Uz stalno dolijevanje tople vode (koliko ispari) i miješanje, pirjamo još 90-ak minuta. Pazimo da meso ostane u komadu, a da se istovremeno masa kvalitetno kašasto zgusne.
Ovo se ukusno i pikantno jelo, poslužujemo na velikom plitkom tanjuru. Komad junećeg mesa postavimo na sredinu, okružimo ranije pripremljenim domaćim njokima i prelijemo umakom dobivenim pirjanjem.