TROBOJNI NABUJAK (Predjelo)

Specijalitet Kreativne kuhinje

Sastojci:

za 6-8 osoba:
1 kg graška
500 g mrkva
1 mala cvjetača
120 g brašna
120 g maslaca
6 jaja
75 g ribanog parmezana
1,25 litra mlijeka
ribani muškatni oraščić
papar, sol

Upute za pripremanje:

Očistite grašak, sačuvajte ljuske, očistite ostalo povrće, posebno skuhajte u slanoj vodi grašak, mrkvu i cvjetaču, te dobro ocijedite. Izrežite mrkvu na kolutove, cvjetaču na cvjetove. Zatim popržite svaku vrst povrća posebno na 20 g maslaca i propasirajte ih.
Da biste dali jači ukus i boju pireu od graška, istucajte dio dobro opranih ljusaka od graška u avanu, protisnite dobivenu kašu kroz sito i dodajte grašku.
U posudi rastopite preostali maslac (stavite na stranu komadić), odjednom dodajte brašno i dobro promiješajte drvenom kuhačom da razbijete grudice, pa malo-pomalo, stalno miješajući dodavajte kipuće mlijeko. Ostavite da provri, pa bešamel kuhajte nekoliko minuta, miješajući bez prestanka. Na kraju začinite solju, paprom i ribanim oraščićem, skinite s vatre, dodajte parmezan i podijelite na tri dijela.
Pomiješajte tri pirea od povrća s bešamelom, pažljivo miješajući drvenom kuhačom. Svakoj od triju masa dodajte po dva žumanjaka, pazeći da ne stavljate slijedeći dok prvi nije dobro ujednačen s ostalim sastojcima, i na kraju bjelanjke ulupane u čvrst snijeg.
Namažite maslacem kalup visokih rubova, ulijte najprije masu od mrkve i poravnajte. Prekrijte masom od graška, poravnajte i nju, pa završite cvjetačom. Tri različite mase možete, umjesto u slojevima, rasporediti i u odjeljke, koje ste napravili pomoću kartončića namazanih maslacem i stavljenih u kalup.
Stavite kalup u veću posudu ispunjenu do 1/3 vodom i pecite u pećnici na umjerenoj temperaturi, na pari, oko jedan sat. Ako prilikom pečenja voda zakipi, dodajte kutlaču hladne vode.
Kad je nabujak gotov, izvadite kalup iz vode, ostavite da malo odstoji, a zatim iskrenite nabujak na tanjur za posluživanje.