TELEĆA KOLJENICA ISPOD PEKE, DŽEM OD CRVENOG LUKA I MLADI KRUMPIR NA MASLACU SA ZAČINSKIM BILJEM (Glavno jelo)

Specijalitet Kreativne kuhinje

Sastojci:

za 4 osobe:
2,5 kg teleće koljenice
5 g soli
10 g slatke mljevene paprike
krupno mljeveni papar
3 režnja češnjaka
2 dl bijelog vina
500 g mladog skuhanog krumpira
5 g maslaca
žličica maslinovog ulja
mješavina svježeg začinskog bilja (korijander, peršinov list, vlasac, majčina dušica) prstohvat po porciji
2 dl mesnog temeljca
1 dl suncokretovog ulja
200 g ljubičastog luka
chilly papričica po želji
2 dl crnog vina
0,5 dl aceta balsamica
40 g smeđeg šećera

Upute za pripremanje:

Koljenicu zarežemo na par mjesta, začinimo je mješavinom soli, papra i crvene paprike te ostavimo da odstoji sat vremena na hladnom.


U pleh za pečenje ulijemo malo vode (da prekrije dno posude) i zdrobljeni češnjak te stavimo koljenicu. Pleh pokrijemo alu-folijom i stavimo u pećnicu zagrijanu na 160 °C na sat vremena. Tijekom pečenja koljenicu nekoliko puta vadimo i prelijevamo umakom od pečenja te ju ostavimo još sat i pol u pećnici na 200 °C. Pred kraj skinemo foliju i ostavimo da se peče još 20 minuta da dobije lijepu boju.


U tavici lagano zagrijemo malo maslaca i maslinovog ulja. Dodamo bijelo vino, mesni temeljac i umak od pečenja. Pustimo sve skupa da prokuha te složimo narezanu koljenicu i narezane chilly papričice po želji. Kuhamo sve na laganoj vatri 10-15 minuta dok se umak ne reducira.


Gotovu koljenicu poslužimo s mladim krumpirima na maslacu sa začinskim biljem i džemom od ljubičastog luka.


Džem od luka: Na malo masnoće popržimo na ploške narezani ljubičasti luk dok ne povene. Dodamo smeđi šećer i pirjamo par minuta. Dodamo crno vino i aceto balsamico. Kuhamo na laganoj vatri dok luk ne omekša, a po potrebi dodamo malo vode. Pustimo kuhati da se sve skupa reducira u džem.