ŠTRUKLI NA PRIMORSKI NAČIN (Glavno jelo)

Specijalitet Kreativne kuhinje

Sastojci:

tijesto:
1,5 kg oštrog brašna
2 jaja
10 g soli
1 vezica kadulje
mlaka voda po potrebi

nadjev:
1,2 kg skute
2 dl kiselog vrhnja
8 jaja
20 dag tankog narezanog pršuta
15 dag paste od crnih maslina
3 žumanjka
sol

preljev:
1 dl extra djevičanskog maslinovog ulja
1 l vrhnja za kuhanje
15 dag paste od zelenih maslina

Upute za pripremanje:

Zagorski su štrukli poznato jelo zagorskih i prigorskih krajeva iz okolice Zagreba. Uz upotrebu primorskih specijaliteta. skute, pršuta, kadulje i maslina nastala je nova verzija štrukli s aromom Primorja.
Kadulju izmiksati s mlakom vodom i procijediti. Dodati brašno, jaja, sol i zamijesiti mekano tijesto. Zatim izraditi rukama dok ne postane posve glatko. Oblikovati u jedan kruščić, premazati uljem i staviti na oval. Staviti na toplo mjesto oko pola sata.
Za nadjev dobro izmiješati skutu, vrhnje i jaja te posoliti po potrebi.
Pastu od crnih maslina izmiješati sa žumanjcima.
Pršut sitno nasjeckati.
Stolnjak rasprostrijeti na stolu poprašiti brašnom. Tijesto rukama razvlačiti tako da postane jednako tanko, deblje rubove odrezati, ali ostaviti da tijesto visi preko ruba stola. Rub širine 10 cm namazati pastom od crnih maslina i preklopiti tijestom. Nadjevom od skute premazati jednu polovicu tijesta, posipati nasjeckanim pršutom i s pomoću stolnjaka saviti u usku savijaču. Rubom tanjura rezati 10 cm dugačke štrukle.
Gotove štrukle kuhati u slanoj kipućoj vodi dok ne isplivaju. Iz vode štrukle vaditi šupljikavom lopaticom i slagati ih u namazane maslinovim uljem pladnjeve.
Pleh namazati maslinovim uljem i pastom od zelenih maslina, na to složiti štrukle i zaliti vrhnjem za kuhanjem. Staviti u pećnicu na 200°C, peći 25 – 30 min na zlatnu boju.
Odmah servirati na tanjure.
Ovim je receptom kuhar Robert Slezak na takmičenju Zlatna maslina '04. zastupao restoran Vinodol.