LAKIRKE SA ŠPINATOM (Predjelo)

Specijalitet Kreativne kuhinje

Sastojci:

4 tuceta lakirki
600 g špinata
2 vlasca
papar
maslinovo ulje
4 tuceta lakirki
600 g špinata
2 vlasca
papar
maslinovo ulje

Za preljev:
2,5 dl vrhnja za kuhanje
40 g brašna
30 g sira Bilogorac
40 g maslaca

Upute za pripremanje:

Špinat očistite i operite. Kuhajte špinat u malo vode 5 minuta, lagano posolite, dobro ocijedite i narežite na krupne komade. Kuhani špinat popirjajte na 3-4 žlice ulja i prstohvatu papra.

2 Ostrugane lakirke popirjajte u posudi s prijanim usitnjenim vlascem. Poklopite posudu i pustite školjke da se pirjaju na jakoj vatri 4-5 minuta. Školjkama izvadite meso, ali oklop sačuvajte. Profiltrirajte vodu koju su školjke ispustile pirjanjem.

3 Rastopite maslac, pa mu primiješajte vrhnje za kuhanje i brašno. Podlijte kutlačom vode u kojoj su se pirjale školjke i pustite da se zgusne u homogeni i gusti umak.
Zagrijte pećnicu na 220°C. Oklope nadjenite umakom, pa ih napunite špinatom i mesom školjki.
Ovako garnirane oklope složite u veću vatrostalnu posudu, pospite krupno ribanim sirom i pecite 10 minuta. Poslužite odmah.