JANJEĆI CARPACCIO (Međujelo)

Specijalitet Kreativne kuhinje

Sastojci:

za 4 osobe:
400 g janjećeg filea
200 g slanutka
0,5 g šafrana
Granny Smith jabuke
gorušica, lučice
1,5 dl domaćeg maslinovog ulja
2 dl soka od maline
0,3 dl vinskog octa
cvijet sol
šareni papar u zrnu

Upute za pripremanje:

Svježi janjeći file očistimo od žilica te ga narežemo na tanke trakice i mariniramo u domaćem maslinovom ulju s dodatkom krupne soli i šarenog papra. Slanutak namočimo preko noći da nabubri pa ga dobro prokuhamo s malo kima i soli. Dok je još vruć, dodamo mu šafran i napravimo kremu od slanutka.
Vodu u kojoj smo kuhali slanutak procijedimo i ohladimo te pomoću štapnog miksera napravimo pjenu. Lučice kratko prokuhamo u soku od maline i malo domače kvasine (vinskog octa) te ih ostavimo u toj tekućini da se ohlade preko noći u frižideru.
Gorušćicu također namočimo par sati da nabubri te je kuhamo u malo vode s dodatkom smeđeg šećera i vinskoga octa dok zrna ne omekšaju i tekućina ne ispari. Jabuku narežemo na tanke listiće i sve zajedno serviramo na tanjur.
Ukusno, lagano i osvježavajuće ljetno jelo.