DRHTALICA OD PASTRVE (Predjelo)

Specijalitet Kreativne kuhinje

Sastojci:

700 g filea od pastrve
1 poriluk
2 režnja češnjaka
1 limun
2 dl vrhnja
ketchup
kopar, lovor, peršin
5 listova želatine
temeljac od povrća
suho bijelo vino
povrće konzervirano u ulju (po želji, za garniranje)
miješana salata (za ukrašavanje)
30 g maslaca

Upute za pripremanje:

Zakuhajte litru vode kojoj ste dodali pola litre vina, 2 lista lovora, malo soli i papra. Dodajte file pastrve i kuhajte 10 minuta. Ocijedite ribu, pa je zajedno sa češnjakom, sokom i koricom limuna (pazite – naribajte samo koricu, bez bijelog celuloznog dijela), maslacem, velikom žlicom ketchupa, očišćenim i narezanim porilukom, vezicom kopra i peršina, usitnite mikserom u homogenu kremu. Posolite i popaprite.
U međuvremenu zagrijte litru temeljca od povrća i u njemu rastopite želatinu. Kada se želatina prohladi, izlijte je u uzak pravokutni kalup. Po želji, u želatinu možete dodati miješano povrće konzervirano u ulju. Stavite kalup u zamrzivač i pričekajte da se želatina djelomično stvrdne (zamrznuta, neka bude debljine otprilike 1 centimetar).
Preostalu želatinu, koja je ostala u tekućem stanju i vrhnje koje ste izradili u šlag, polako primiješajte kremi od pastrve. Kremu tada ulijte u kalup i poravnajte. Pokrijte prozirnom folijom za namirnice i ohladite u hladnjaku barem 3 sata prije posluživanja. Istresite drhtalicu iz kalupa i poslužite na tanjuru kojeg ste prethodno garnirali salatom.