SMOTULJCI NA PROLJETNI NAČIN (Predjelo)

Specijalitet Kineske kuhinje

Sastojci:

200 g sojinih klica
100 g svinjske ružice
100 g repova račića
4 mlada luka
6 jaja i jedan bjelanjak
15 g kukuruznog škroba
sojin umak
5 g brašna
sol
miješana salata (za posluživanje)
biljno ulje

Upute za pripremanje:

1. Operite sojine klice i ocijedite ih. Izrežite ružicu na listiće dužine otprilike jednake dužini klica i složite ih u posudu u koju ste ulili žličicu kukuruznog škroba razrijeđenu u dvije žlice sojinog umaka. Pustite meso da se marinira desetak minuta, povremeno miješajući.
2. Račiće narežite na krupnije komade i složite ih u drugu posudu u koju ste ulili 2 žličice kukuruznog škroba razrijeđenog u bjelanjku. Promiješajte i stavite u hladnjak.
3. Očistite luk i uzdužno ih razrežite na tanke listiće, ili na vrlo tanke kolutiće.
4. Svinjetinu pecite pola minute na jakoj vatri u woku (ili u tavi) na 2 žlice ulja, dodajte račiće i nastavite kuhati još jednu minutu. Meso i rakove izvadite iz woka, ocijedite ih i držite po strani. Ako bude potrebno, u wok ulijte još malo ulja, pa na njemu pržite sojine klice i listiće luka, dodajte malo soli, vratite svinjetinu i račiće, promiješajte i pustite da se kuha daljnje dvije minute. Sve sastojke izvadite iz woka šupljikavom žlicom, ocijedite ih i držite na toplom.
5. Jaja umutite u zdjelici, pa dvije žlice umućenog jaja izlijte u teflonsku tavu na kojoj ste zagrijali malo ulja. Napravite vrlo tanki omlet, kojeg ćete okrenuti drvenom plosnatom lopaticom i staviti da se ocijedi na papirnatom ubrusu. Slijedeći prethodno opisani postupak, izradite desetak omleta.
6. Rasporedite nadjev na omlete, pa tada omlete pažljivo zamotajte i zalijepite brašnom koje ste razrijedili vodom. Smotuljke zažutite u woku (ili u posudi) na vrelom ulju. Kad postanu hrskavi, izvadite ih i pustite da se prosuše na papirnatom ubrusu. Smotuljke na proljetni način poslužite na kruni od miješane salate.