PASTRVE U KISELO-SLATKOM UMAKU (Glavno jelo)

Specijalitet Kineske kuhinje

Sastojci:

2 pastrve (otprilike 1 kg)
4 mlada luka
2 češnja češnjaka
2,5 dl juhe od povrća
1 komadić svježeg oguljenog đumbira
sojin umak
šećer
kukuruzni škrob
rižino vino
salata (za posluživanje)
sol
sezamovo ulje
biljno ulje

Upute za pripremanje:

1. Pastrvama odstranite utrobu i ljuske, isperite, posušite i posolite iznutra i izvana. Da biste si olakšali kuhanje, pastrve s jedne strane 3-4 puta dijagonalno zarežite do glavne kosti, i držite ih po strani. Đumbir narežite na listiće, češnjak očistite i zgnječite, a luk očistite i narežite na komadiće duljine otprilike 2 cm.
2. Pastrve zažutite u woku (ili u posudi) na 6 žlica ulja, na jakoj vatri (2-3 minute sa svake strane), pa ih šupljikavom žlicom izvadite i osušite na papirnatom ubrusu.
3. Masnoću izlijte iz woka, osim 1 žlice, na kojoj ćete popirjati češnjak, đumbir i luk. Nakon 3-4 minute, vratite pastrve u wok, podlijte juhom, dvjema žlicama sojinog umaka, žlicom vina i žličicom šećera. Neka se jelo kuha desetak minuta.
4. Dodajte žličicu kukuruznog škroba kojeg ste razrijedili kapljicom hladne vode, žličicu sezamovog ulja, promiješajte i poslužite pastrve na ”kruni” od salate, prelivene umakom. Fotografiju ovog jela možete pogledati na stranici 22. Uz nju se nalazi fotografija pečene riže – idealnog priloga pastrvi.