LUBIN S PET OKUSA UZ PRILOG OD RIŽE NA KISELO-SLATKI NAČIN (Glavno jelo)

Specijalitet Kineske kuhinje

Sastojci:

gljive
rakovi
lubin
ulje
umak od soje
žlica vina
šećera
crveni luk
đumbir
korijander
riža
mahune
jaja
1,5 dl octa
4 žlice šećera
sol

Upute za pripremanje:

Pola sata prije no što započnete s pripremom ovog jela, gljive namočite u mlaku vodu. Lubinima odstranite škrge, utrobu i ljušture, operite ih, prosušite i lagano posolite s unutrašnje i vanjske strane. Na obje strane lubina napravite 3 duboka dijagonalna zareza. Tako pripremljene lubine držite po strani. Ocijedite gljive, odrežite im stručak, a klobuke usitnite zajedno s đumbirom. Očistite luk i sitno ga nasjeckajte.
Ribu začinite dvjema žlicama ulja, dvjema žlicama sojinog umaka, žlicom vina i prstohvatom šećera, prekrijte ih lukom, gljivama i đumbirom i ostavite pola sata u tako pripremljenoj marinadi. Nakon pola sata, ribu prebacite, zajedno sa začinima, u posudu za kuhanje na pari koju ste namastili uljem, i kuhajte je 20 minuta. Poslužite garnirano korijandrom, uz prilog od riže na kiselo-slatki način, koju ćete pripremiti slijedeći upute.
Dok se riba marinira, očistite i operite gljive. Očistite mahune i kuhajte ih 10 minuta u lagano posoljenoj vodi, pa ih ocijedite. Jaja kuhajte 7 minuta u kipućoj vodi, ogulite ih i pustite da se ohlade. Rižu istresite u posudu za kuhanje koju ste napunili hladnom vodom. Kada voda provri, smanjite temperaturu na minimum, promiješajte i pustite da se kuha 15 minuta. Isključite štednjak i ostavite rižu da počiva još 15 minuta. U tavu izlijte 1,5 dl octa, 4 žlice šećera i veći prstohvat soli. Mješavinu polako zagrijavajte, povremeno miješajući, pa je toplu primiješajte riži i pustite da odstoji nekoliko minuta. Usitnjene gljive stavite u posudu za kuhanje, prelijte ih toplom vodom, začinite dvjema žlicama šećera, žlicom vina i trima žlicama sojinog umaka. Kad voda provri, ostavite da se kuha još 10 minuta.
Rakove skuhajte u lagano posoljenoj vodi. Ocijedite ih i pirjajte 5 minuta na 3 žlice octa, žlici šećera i prstohvatu soli. Nasjeckajte posebno žumanjke a posebno bjelanjke. Ocijeđenu rižu primiješajte gljivama, račićima i ocijeđenim mahunama i složite je na tanjur za posluživanje. Pospite usitnjenim žumanjkom i bjelanjkom i poslužite.