KARAMELIRANA RIBA (Glavno jelo)

Specijalitet Kineske kuhinje

Sastojci:

500 g fileta lubina (ili zubaca, bakalara ili pastrve)
1 mladi luk
20 g šećera
umak od tamne soje
svježi oguljeni đumbir (1 kriška)
1 veliki limun
papar

Upute za pripremanje:

Najbolje je da filetiranje ribe na željenu težinu povjerite prodavaču kod kojeg ćete ribu kupiti. Ribu usitnite na pravilne komadiće i držite sa strane.
Luk ogulite, narežite na što je moguće sitnije komadiće i držite po strani.
Stavite šećer u wok (ili u malu posudu za kuhanje), dodajte onoliko vode koliko je potrebno da na tihoj vatri dobijete gusti karamel, kojem ćete dodati usitnjeni luk i u kojeg ćete uroniti ribu. Povremeno nježno miješajte jelo.
Jelo podlijte sa šest žlica sojinog umaka, sokom limuna, popaprite, dodajte fino usitnjeni đumbir i pustite da kuha dok ne ishlapi otprilike polovica tekućine. Odmah poslužite.