JUHA OD PERAJA MORSKOG PSA (Juha)

Specijalitet Kineske kuhinje

Sastojci:

1 pakovanje peraja morskog psa
250 g repova račića
150 g rakovice
100 g bambusovih klica (konzerviranih)
15 g suhih kineskih gljiva
5 g kukuruznog škroba
šećer
rižino vino
8 dl juhe od povrća (spremne za pripremu)
sol
biljno ulje

Upute za pripremanje:

Ocijedite peraje morskog psa I kuhajte ih 15 minuta u puno kipuće vode. Kad se peraje ohlade, prebacite ih u veću zdjelu u koju ste stavili dosta hladne vode, I pustite da se namaču 6-8 sati. Pola sata prije nego što započnete s pripremom, sjetite se da namočite i gljive.
Juhu izlijte u wok (ili u posudu za kuhanje), posolite i stavite na štednjak da se grije. U međuvremenu ocijedite peraje morskog psa, očistite ih od kostiju i držite po strani. Isto tako, u drugoj posudi u kipućoj vodi kuhajte 5 minuta račiće, ocijeđene bambusove klice i meso rakovice. Ocijedite, prosušite i narežite na sitne komadiće, zajedno s ocijeđenim gljivama (stručke gljiva uklonite). Kada voda provri, dodajte čašu vina i žličicu šećera. Promiješajte juhu i nakon nekoliko trenutaka dodajte i peraje morskog psa i pustite da se kuha još 10 minuta. Isključite štednjak, dodajte kukuruzni škrob kojeg ste razrijedili u malo vode, dobro promiješajte i poslužite.