TELEĆI ŽGVACET (Glavno jelo)

Specijalitet Istarske kuhinje

Sastojci:

Za 4 osobe:
80 dag teleće plećke
2 glavice luka
6 režnjeva češnjaka
25 dag rajčica
2 dl bijelog vina
prstovet mažurana
prstovet bosiljka
1 vezica peršina
1 žličica brašna
1 dl ulja
sol i papar

Upute za pripremanje:

Meso narezati na kockice i popržiti na zagrijanomulju. Kad meso dobije boju, izvaditi ga i na istom ulju popržiti isjeckani luk, češnjak i peršin. Vratiti meso, začiniti mažuranom i bosiljkom, posoliti i popapriti. Pirjati na laganoj vatri, povremeno dolijevajući juhu temeljac ili toplu vodu. Kad meso omekša, a voda ukuha, posipati s brašnom , promiješati i preliti vinom. Kuhati na laganoj vatri dok se ne dobije gusti umak.
Žgvacet od teletine, svinjetine ili piletine poslužuje se uz razna jela od tijesta ili uz palentu. U Istri se žgvacet ipak najčešće poslužuje uz fuže, originilan prilog istarskog kraja.