PUNJENE LIGNJE NA ISTARSKI NAČIN (Glavno jelo)

Specijalitet Istarske kuhinje

Sastojci:

Za 4 osobe:
80 dg liganja
800 g pršuta
80 g sira Pekorelo
2 dl maslinova ulja
50 dg rajčica
1 vezica peršina
20 dag riže
1 glavica luka
6 režnjeva češnjaka
2 dl vina
2 lovorova lista
sol i papar
1 žlica brašna

Upute za pripremanje:

Lignje očistiti tako da im tijelo ostane cijelo, dobro ih oprati i posušiti. Krakove narezati na sitne kockice. Pršut narezati na kockice, sir naribati. Na tri žlice ulja popržiti sitno isjeckani luk, dodati krakove, popržiti, a zatim dodati rižu. Pirjati dok riža ne omekša, dolijevajući povremeno toplu vodu. Skinuti s vatre, dodati pršut i sir, malo isjeckanog peršina i češnjaka i sve dobro izmiješati. Tom smjesom nadjenuti lignje, zatvoriti ih štapićima, uvaljati ih u brašno i popržiti sa svih strana na zagrijanom ulju. Kad porumene, izvaditi ih na tanjur. Na istom ulju popržiti preostali isjeckani češnjak i peršin, dodati oguljenu i narezanu rajčicu, a kad prokuha uliti bijelo vino. Ubaciti pržene lignje, poklopiti i na laganoj vatri pirjati dvadesetak minuta, povremeno protresajući posudu. Kad se umak zgusne, skinuti s vatre i poslužiti. Kao prilog se može poslužiti kuhana rža, palenta ili istarski fuži.
Osim s pršutom i sirom, lignje se na isti način mogu nadijevati dagnjama, škampima ili gljivama.

Uz punjene lignje na istarski način uredništvo Gastronauta preporuča Chardonnay, Legovina.