NJOKI OD KRUMPIRA (VALJUŠCI) (Prilog)

Specijalitet Istarske kuhinje

Sastojci:

600 g krumpira Lipovac
300 g brašna
2 jaja
2 žlice ulja
30 g soli
50 g ribanca

Upute za pripremanje:

Oljušten i kuhan krumpir pasiramo, stavimo na dasku da se ohladi. Dodamo brašno, jaja, ulje i sol, umijesimo tijesto i podijelimo na više komada. Svaki komad posebno razvaljamo u tanke dugačke valjke (debljine kažiprsta), a zatim od valjka izrežemo komadiće duge 2-3 cm. Da bi njoki bili sočniji i mekaniji svaki posebno primimo sa tri prsta prevučemo lagano preko vilice. Njoke kuhamo u vreloj slanoj vodi dok ne isplivaju, a da se pritom ne lijepe. Uz njoke staviti ćemo posebno i ribani sir za posipavanje, da se posluži onaj tko to bude htio.
Jelo je osmislila Marisa Vretenar, za Velesajamski kup kuhara 2003.