MARINIRANI FILET ŠVOJE S MAJONEZOM OD VLASCA (Glavno jelo)

Specijalitet Istarske kuhinje

Sastojci:

za 4 osobe:
4 ribe švoje
2 dl limunovog soka
2 dl maslinovog ulja
mediteransko bilje (kadulja, ružmarin, lovorov list, timijan)
0,5 dl mlijeka
1,5 dl maslinovog ulja
50 g svježeg vlasca
50 g motra

Upute za pripremanje:

Ribu švoju očistimo, izfiletiramo i skinemo joj kožu. Filete posolimo,
stavimo u limunov sok i pustimo u hladnjaku 6 sati. Meso švoje je čvršće i kompaktnije od ostalih riba pa se treba duže marinirati. Izvadimo filete i osušimo ih papirnatim ubrusom. Takvi fileti su žilavi i gumenasti i zato ih stavimo u ulje sa svježim začinima 24 sata u hladnjak, kako bi postali ukusni i mekani kao putar. Takav način konzerviranja ribu drži svježom danima.
Motar prokuhamo u vodi.
Za majonezu mlijeko i vlasac miksamo blenderom u visokoj posudi, dodamo malo soli i postupno ulijevamo ulje. Postepeno će se tekućina pretvarati u sve gušću masu. Nastavimo blendati dok ne potrošimo svo ulje. Kada dobijemo majonezu, počnemo slagati tanjur tako da na njega stavimo žlicu majoneze, filete švoje izvadimo iz ulja, obrišemo pa stavimo na majonezu, a na njih prokuhani motar.