FUŽI S TARTUFIMA (Glavno jelo)

Specijalitet Istarske kuhinje

Sastojci:

400 g brašna
2 jaja
20 g soli
voda
2 žlice ulja
za umak:
100 g tartufi bijeli i crni
120 g maslaca
5 g soli
3 g papra
Sirela ribanog parmezana

Upute za pripremanje:

Brašno prosijamo na dasku, utisnemo dubinu u koju stavimo sol, jaje i toliko vode da umijesimo glatko tijesto, podijelimo na nekoliko dijelova i dalje mijesimo svaki komad posebno. Razvaljamo u što tanju plohu, a zatim izrežemo u rombove sa stranicom oko 4 cm. Od tih rombova rade se fuži tako da se dva suprotna ugla savinu prema sredini i pritisnu da se zalijepe. Tako pripremljene fuže kuhati ćemo oko 10-ak minuta u vreloj slanoj vodi, ocijediti i preliti sa umakom od tartufa koje smo priredili na slijedeći način:
Na rastopljeni maslac staviti ćemo i malo popržiti naribanih bijelih tartufa, dodati ćemo i sasvim malo vrhnja za kuhanje. U tu smjesu dodati ćemo kuhane fuže, promiješati i servirati, tako da ćemo po vrhu još naribati crnih tartufa. Po želji može se još po fužima dodati i ribani sir za posipavanje.

Uz fuže s tartufima uredništvo Gastronauta preporuča Sauvignon, Legovina.