RIŽOTO ALPE-JADRAN (Predjelo)

Specijalitet Internacionalne kuhinje

Sastojci:

300 g integralne riže
300 g šampinjona
4 inćuna
polovica poriluka
režanj češnjaka
peršin
juha od povrća
bijelo suho vino
30 g maslaca
maslinovo ulje

Upute za pripremanje:

Ovo je jelo uspješno i s drugim vrstama riže.
Dobro operite gljive i narežite ih. Operite u tekućoj vodi inćune te ih narežite.
Očistite poriluk, odstranite velike vanjske i tvrde listove te ga narežite. Propirjajte poriluk i oguljeni i zgnječeni češnjak na 3 žlice ulja. Dodajte rižu i propržite, ulijte pola čaše vina i miješajući pustite da ispari.
Dodajte kutlaču juhe, gljive, malo sjeckanog peršina, sol i papar. Smanjite vatru i skuhajte rižoto, podlijevajući s malo juhe po potrebi. Prisjetite se da rižoti ne smiju biti prerijetki odnosno pregusti.
Dodajte 5 minuta prije kraja kuhanja narezane inćune, promiješajte jelo te ugasite vatru.
Ostavite rižoto da se trenutak omlači i poslužite s peršinom. Sir nije potreban.