KREMA OD KIVIJA (Desert)

Specijalitet Internacionalne kuhinje

Sastojci:

6 žumanjaka
200 g šećera
4 kivija
četvrt l mlijeka
1/2 l slatkog vrhnja
3 lista želatine
1 štapić vanilije
malo voćnog sirupa

Upute za pripremanje:

Staviti mlijeko s štapićem vanilije u kalup i na vatru, te ostaviti da zakipi Skloniti s vatre i ostaviti da se ohladi. Namočiti želatinu u hladnu vodu. Uzeti kartonsku traku desetak centimetara višu i dužu od kalupa u koji će se kasnije uliti krema, obložiti je alu-folijom, vodeći računa o tome da se ne zgužva. Sve pričvrstiti uz rub kalupa. Staviti kalup u zamrzivač. Miješati u posudi žumanjke sa šećerom, sve dok masa ne nabuja i ne postane pjenasta, a žumanjci ne posvijetle. Umućenim jajima dodati vrlo polako, hladno mlijeko. Staviti posudu na vrlo slabu vatru, nastavljajući miješati drvenom kuhačom, sve dok ne nabuja, ali ne smije ključati. Izvaditi želatinu iz vode, ocijediti je i dodati kremi neposredno prije nego se skloni s vatre, miješajući energično kuhačom da bi se želatina što bolje razmutila. Skloniti kremu s vatre i ostaviti da se ohladi, povremeno miješajući. Oguliti jedan kivi i propasirati ga kroz cjediljku, pa dodati kremi. Posebno istući šlag i dodati kremi od kivija Sve uliti u ohlađeni kalup (krema mora prelaziti rub kalupa, a držati će je kartonska traka). Staviti kalup u hladnjak (najmanje na 3 sata). U trenutku posluživanja, skloniti kartonska traka, izravnati dio kreme koji prelazi rub širokim nožem, ukrasiti površinu kolutovima kivija i preliti žlicom voćnog sirupa.