BOŽIČNI KOLAČ (Desert)

Specijalitet Internacionalne kuhinje

Sastojci:

300 g bijelog brašna
120 g maslaca
3 jaja
50 g grožđica
50 g korintskih krupnih grožđica
80 g šećera
150 g miješanog kandiranog voća (naranča, cedar i limun)
pola limuna
brandy i sherry
1 vrećica suhog kvasca
cimet u prahu
muškatni oraščić
tučeno vrhnje i kandirane trešnje (za garniranje)
30 g brašna
30 g maslaca

Upute za pripremanje:

Obje vrste grožđica namočite u hladnoj vodi. Kandirano voće narežite na kockice i namočite ih u brandy.
Grožđice i voće ostavite da počivaju 5-6 sati, pa ih ocijedite, prosušite i uvaljajte u brašno. Sačuvajte brandy u kojem se namakalo kandirano voće.
Maslac izradite s pola količine potrebnog šećera. Preostalu polovicu šećera izradite sa žumanjcima u homogenu i pjenastu smjesu, koju ćete tada polako dodavati maslacu. Prosijano brašno pomiješajte s kvascem, prstohvatom cimeta i muškatnog oraščića, pa ga dodajte smjesi maslaca i žutanjaka. Sve povežite limunovim sokom i čašicom sherryja. Dodajte kandirano voće, grožđice i snijeg bjelanjaka.
Smjesu izlijte u namašteni i pobrašnjeni uski pravokutni kalup i kuhajte sat vremena na pari u pećnici zagrijanoj na 160°C.
Ohladite kolač i istresite ga iz kalupa. Zamotajte ga u pamučnu krpu koju ste navlažili brandy-jem u kojem se namakalo kandirano voće. Tako zamotani kolač ćete na kraju obući i u aluminijsku foliju.
Kolač povremeno vlažite s još brandy-ja. Ovaj kolač se može pripremiti i do mjesec dana unaprijed.
Na kraju, maknite foliju i pamučnu krpu, garnirajte kolač i poslužite.
Da bi užitak bio potpun, preporučamo da uz njega servirate sauvignon iz kasne berbe.