NASI GORENG AJAM (Glavno jelo)

Specijalitet Indonezijske kuhinje

Sastojci:

700 g riže
1 pile – 1.3 kg
700 g očišćenih škampi
12 lukova
4 jaja
2 češnja češnjaka
mala zelena paprika
Kotanyi klinčići
korijandar i kumin u prahu
pašteta od slanih inćuna
šećer
1 krastavac (kao prilog)
kukuruzno ulje

Upute za pripremanje:

Pripremite piletinu: skuhajte pile u posoljenoj vodi u koju ste još dodali papar i 4-5 klinčića. Kuhanu piletinu ocijedite, narežite na komadiće i držite po strani.
Skuhajte škampe (10 minuta) i ocijedite ih. Jaja kuhajte 7 minuta u kipućoj vodi.
U pilećoj juhi skuhajte rižu 18-20 minuta, ocijedite je i držite na toplom.
Luk narežite na kolutiće i popržite ga u puno ulja. Kada dobije lijepu zlatnu boju, ocijedite ga na papirnatom ubrusu.
Na 8-10 žlica ulja popirjajte zdrobljeni češnjak i papriku narezanu na listiće, prstohvat korijandra i prstohvat kumina. Kada povrće poprimi lijepu zlatnožutu boju, dodajte žličicu paštete od slanih inćuna i dobro promiješajte.
Primiješajte rižu, piletinu i žličicu šećera, popirjajte jelo 2-3 minute na jakoj vatri, dodajte škampe i luk i promiješajte.
Pustite nekoliko minuta da se okusi povežu, složite jelo na tanjur za posluživanje i pospite ga smrvljenim jajetom. Ukrasite krastavcem kojeg ste narezali na kriške i posolili.