PATKA S DOMAĆIM MLINCIMA (Glavno jelo)

Specijalitet Hrvatske kuhinje

Sastojci:

1 patka od 2,5 kg
1 dl svijetle pive
domaća svinjska mast
1,5 dl obične vode za patku
500 g prosijanog glatkog brašna
sol
mlaka voda za zamijesiti mlince

Upute za pripremanje:

Večer prije patku dobro očistimo, operemo i malo jače posolimo, ali pazimo da ne presolimo. Stavimo u protvan, prekrijemo i ostavimo da tako odstoji preko noći u hladnjaku.


Pola tekućine koja se nakupila preko noći izlijemo i dodamo u ostatak običnu hladnu vodu, a patku lagano premažemo domaćom svinjskom masti, prekrijemo alu folijom i stavimo peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 250 stupnjeva, nakon 20 min smanjimo temperaturu na 200˚C te sve zajedno pečemo 1,5-2 sata. Pola sata prije završetka pečenja uklonimo foliju, prelijemo po patki pivu i pečemo dalje kako bi patka poprimila lijepu zlatno žutu boju i hrskavu kožicu.


Dok se patka peče pripremamo domaće mlince.


U brašno dodamo dobar prstohvat soli te lagano dodajemo mlaku vodu i mijesimo dok ne dobijemo kompaktnu smjesu. Podijelimo tijesto na nekoliko manjih dijelova, prekrijemo i pustimo da odstoji oko 30 min kako bi lakše razvaljali.


Pobrašnimo površinu i svaki dio tanko razvaljamo. Stavimo peći na vruću ploču i pečemo sa svake strane dok ne poprime karakteristične male zagorene krugove. Možemo ih peći i u pećnici na 180-200˚C dok ne porumene, u tom slučaju ih pripremimo prije pečenja patke.


Gotove mlince pustimo da se ohlade te ih istrgamo na manje dijelove. Kad je patka gotova, mlince zalijemo blago posoljenom kipućom vodom, ostavimo da odstoje 5 min, iscijedimo i umiješamo u masnoću od pečenja.


Narežemo patku i serviramo s mlincima.