SMUĐ U TEMPURI S UMAKOM OD TRAMINCA I KROKETIMA OD CHIA SJEMENKI (Glavno jelo)

Specijalitet Goranske kuhinje

Sastojci:

tempura:
200 g filea smuđa
1 dl vode
20 g rižinog brašna
20 g glatkog brašna
jaje
sol
bijeli papar

umak:
1 žumanjak
1 dl vina traminca
10 g šećera

kroketi:
100 g krumpira
0,5 dl vode
20 g maslaca
25 g oštrog brašna
40 g chia sjemenki

Upute za pripremanje:

File smuđa posolimo i popaprimo. U 1 dl hladne vode dodamo pola razmućenog jaja, malo soli i pomiješano rižino i glatko brašno. Ostatak jaja koristimo za krokete. File smuđa provučemo kroz gotovu tempuru i pečemo u dubokom ulju 5 minuta.


Žumanjak, šećer i traminac pjenjačom miješamo na pari dok se ne počne zgušnjavati. Kad se zgusne, umak je gotov. 


Kuhani krumpir zgnječimo, a 0,5 dl vode zakuhamo s maslacem pa ukuhamo oštro brašno. Sjedinimo s gnječenim krumpirom te dodamo chia sjemenke i jaje. Umijesimo glatko tijesto i oblikujemo krokete veličine oraha koje pečemo u dubokom ulju. Smuđa, krokete i umak dekoriramo i poslužimo.