PURETINA NA FRANCUSKI NAČIN (Predjelo)

Specijalitet Francuske kuhinje

Sastojci:

250 g riže
2 jaja
200 g purećih jetrica i srca
100 g slanine
30 g suhih gljiva
brašno
ribani parmezan
suho bijelo vino
70 g maslaca

Za mesni umak:
250 g umaka od rajčica
300 g mljevenog goveđeg mišića
1 mrkva
1 luk
1 rebro celera
crno vino
maslinovo ulje

Upute za pripremanje:

Napravite umak od usitnjene mrkve, luka i celera koje ćete popirjati na 4-5 žlica ulja. Na povrću tada zažutite meso, podlijte ga čašom vina, pa kad alkohol ishlapi, umak posolite i popaprite.
Dodajte rajčicu, poklopite i pustite da se umak pirja sat vremena. Posljednjih 15 minuta pirjanja otklopite posudu. U međuvremenu namočite gljive.
Pureću jetru i srca očistite i operite, pa ih popirjajte na 40 g maslaca, slanini narezanoj na kockice, ocijeđenim gljivama, podlijte s malo vina, posolite i popaprite. Umak povežite brašnom i držite na toplom. Rižu lagano zapecite na 30 g rastopljenog maslaca, podlijte lagano posoljenom vodom i pustite da se kuha. Nakon 10-12 minuta, rižu ocijedite i začinite umakom, primiješajte umućena jaja i dosta parmezana. Rižu tada premjestite u cilindrični maslacem namašten kalup i pecite 6-8 minuta na 200 °C. Složenac poslužite uz umak od jetre kojeg ćete složiti u sredinu i ukrasite po želji.