KREPKI UMAK (DEMI GLACE) (Umak)

Specijalitet Francuske kuhinje

Sastojci:

8 kg telećih kosti
2 vezice zeleni (mrkva, peršin, pastrnjak)
1 korijen celera
4 glavice luka
200 g masti
2 lista lovora
1 žličica papra u zrnu
150 g koncentrata od rajčica
12 l vode
sol

Upute za pripremanje:

Teleće kosti operite i nasijecite na komade. Mrkvu, peršin, pasrtnjak, celer i luk očistite i narežite na listiće. U lim stavite mast, poredajte teleće kosti, narezanu zelen, celer, luk, papar i lovor. Posolite i dobro izmiješajte. Pecite u pećnici na tihoj vatri sve dok kosti ne dobiju svjetložutu boju. Na kraju umiješajte koncentrat od rajčica. Pečene kosti izvadite rešetkastom žlicom, stavite ih u lonac, dolijte vodu i kuhajte na tihoj vatri 48 sati. Kosti se trebaju gotovo raspasti, a juha (fond) prokuhati na 1,5 litru. Juhu procijedite nekoliko puta i nastavite s kuhanjem sve dok u posudi ne ostane samo 1 litra tekućine. Ohladite i čuvajte u hladnjaku. Umak demi-glace poslužite uz odreske, medaljone i pečenja. Za dva odreska dovoljna je jedna žličica umaka demi-glace.