KREPKA GOVEĐA JUHA (CONSOMME) (Predjelo)

Specijalitet Francuske kuhinje

Sastojci:

1 kg goveđeg mesa
3 kg goveđih kosti
1 vezica miješane
zeleni (mrkva, peršin, pastrnjak)
2 lista lovora
2 žličice papra u zrnu
2 glavice luka
1,5 žlica koncentrata od rajčica
4 jaja
sol

Upute za pripremanje:

Goveđe kosti blanširajte, stavite u lonac s vodom i zagrijte na 80°C; voda ne smije provreti. Blanširane kosti isperite zatim u hladnoj vodi. Goveđe meso sameljite, stavite u veliki lonac, dodajte očišćenu zelen narezanu na listiće, lovor, koncentrat od rajčica, dodajte blanširane kosti, papar u zrnu i jaja. Osolite, rukom sve dobro izmiješajte i polako ulijte 5 l hladne vode. Stavite kuhati, a kada provri dodajte oprani luk s ljuskom, prerezan popola, prethodno ispečen na ploči. Kuhajte na tihoj vatri 3 sata, povremeno promiješajte da mljeveno meso ne zagori. Kuhanu juhu maknite s vatre, poklopite i pustite da odleži 30 minuta. Kada se juha slegne procijedite je kroz cjediljku preko koje ste stavili mokru gazu ili ubrus. Masnoću s juhe odstranite s pomoću papirnatog ubrusa, tako da ga položite na površinu juhe: sva masnoća će se nahvatati na ubrus. Krepku juhu (2 dl po osobi) poslužite u šalicama s dvije drške.