JUHA OD TREŠANJA (Juha)

Specijalitet Francuske kuhinje

Sastojci:

(za 4-6 osoba)
5 dag krokanta od lješnjaka
4 jaja
2 dl slatkog vrhnja
1 mahunu vanilije
12 dag + 1 žlicu šećera
1 kg trešanja
2 dl soka od trešanja
1 žlicu škrobnog brašna
2 žličice likera od trešanja

Upute za pripremanje:

Prorežite mahunu vanilije, pa ostružite mekanu sredinu. Dodajte je žumanjcima, pa sa šećerom dugo tucite. Primiješajte čvrsti snijeg od bjelanjaka, tučeno slatko vrhnje i usitnjeni krokant. Ulijte u kalup za “srneća leđa”, dugačak 30 cm, pokrijte plastičnom folijom i ostavite preko noći u zamrzivaču. Operite i očistite trešnje, pa im povadite koštice, skupljajući sok koji su pustile i dodajte kupovnom soku. Pristavite sa 1 žlicom šećera. Kad provri, umiješajte trešnje i škrobno brašno, otopljeno u 4 žlice vode. Miješajte dok ne provri. Podijelite na tanjure i dodajte narezani sladoled.